Gott att äta

Halländsk långkål, 2015's hit på julbordet

Provade på långkål i år. Så gott!
2 grönkålsstånd (ja, det heter tydligen så)
5 dl skinksky eller grönsaksbuljong
1 dl grädde
Lite sirap ca. 1 msk
Lite vitpeppar om man vill
1 msk smör att steka i

Riv av/skär av bladen från stjälkarna. Koka i 20-30 min i sky/buljong. Fräs snabbt upp i smör och späd med grädden. Häll i övriga ingr. Så gott tillbehör!

Brysselkål i ugnen

En nätpåse med brysselkål. Skölj, dela och ta bort fula blad. Dela och lägg i form. På med en riven vitlöksklyfta, flingsalt och ringla olivolja över. In i 180 grader i ca. 45 minuter.

Mormors inlagda gurka


1 kg Västeråsgurka
2 msk senapsfrö
7 dl Ramlösa naturell
1 1/2 dl ättika 24%
1 1/2 dl salt
3 dl strösocker

Skölj och skiva gurkorna. Häll i stor burk med lock. Häll i övriga ingredienser. Ställ i kyl. Klar på 1-2 dagar.

Pressgurka 

1 slanggurka
1tsk salt
3 msk socker
1 krm vitpeppar 
0,5 dl ättikssprit 12 %
2 msk hackad persilja eller dill.

Skiva gurkan i tunna skivor. Blanda i övriga ingredienser. Lägg i skål med tryck, ex, en påse med potatis som läggs på gurkorna. In i kyl i minst 30 min. Häll upp på burk. Hållbarhet ca. 1 vecka. Gott på smörgås eller till kötträtter.


Fläder & grapedrink

Sommarens fluga borde vara dessa burkar med sugrör som man dricker kalla drycker ur. Perfekt för att slippa insekter i drycken också. Dessa köpte jag på Mio men finns även på Åhléns. Det går att skriva namn/innehåll med krita eller specialpenna. Olika färger på sugrören fick bli mina gästers koll på sina drycker.
Grapetonic ca 2-3 dl
Gin efter smak
Stark men utspädd flädersaft 1/2-1 dl.
Limeskivor
Isbitar
Mynta


Spanskt kaffe

Likör 43, 4 cl
Kaffe. Ca. 2 dl
Toppa med vispgrädde


Runbys enkla salamiomelett

Två ägg
Två msk vatten
Salt
Örtkrydda
Peppar
Några skivor salami
Parmesan
Olja till stekning

Vispa upp två ägg och vatten i en bunke. Häll i salt och kryddor efter smak. Häll upp i varm panna med lite rapsolja. Klipp över salamibitar och riv över lite parmesanost eller ta färdig i påse. Vänd när omeletten börjar bli gyllenbrun på undersidan. När omeletten är gyllenbrun på bägge sidorna lägg upp på fat. Gott med sallad till.

Anns supergoda chevrésnittar

Valfritt bröd
Chevréost
Äpple eller päronskivor
Rosépeppar
Flytande honung

Lägg en äppelskiva, en skiva chévreost på en bit bröd ex. rostbröd. Ringla lite honung samt lägg på rosépeppar. In i ugnen så att de blir varma. Supergott med ett glas bubbel och serranoskinka till.


Amandas vattenmelonsallad

Vattenmelon
Fetaost
Mynta
Flingsalt
Peppar
Rostade pinjenötter om man vill...

Tärna melon och ost. I med färsk mynta och kryddor efter smak. God och lätt sallad till en bit grillat kött.

Jamie Olivers spetsade vattenmelon

Du behöver en stor vattenmelon, en flaska vodka eller bubbel, en kniv och en tratt samt lite tid...
Skär ett större hål i vattenmelonen så att du kan få ned tratten en bit. Häll på en del av drickan. Vänta några timmar och fyll på mer. Kan ta ett par dagar att få det att bli klart.  Skär upp melonen i stora bitar efter ett par dagar då alkoholen spritt sig i melonen. Servera på mingel eller fest i solen.




Enklaste välkomstdrinken. Tre delar vitt vin, en del sprite/fruktsoda samt några frysta hallon och isbitar. Snygga glas och en fin bricka & det känns lyxigt att servera. Har man citronmeliss hemma kan det var fint att lägga i glasen med.

Pulled Chicken


Fräs två hackade vitlöksklyftor i en emaljerad gryta. Lägg i 800 gr kycklinglårfilé , 2dl färskpressad  apelsinjuice, 1/2 dl Sweet Baby Ray's Vidalia Onion, 2 msk srirachasås och 1/2 msk salt. Låt kokapå medelvärme under grytlocket i ca. 4 h ( då köttet går lätt att dra isär).

Enkel thaiwok

400 g nötfärs
1-2 citrongräs (slå till lite med knivskaftet så att den mjuknar lite)
8 torkade limeblad och lite pressad lime om man vill
2-3 msk fisksås
2 msk sambal olek
1 burk cocosmjölk
Två små torkade minichili alt. ngn liknande chilikrydda
1dm skivad purjolök
10 g riven färsk ingefära
Olja att steka i.
Kokade nudlar, två småförpackningar att vända i.
Cashewnötter att toppa med.
Rydbergs yoghurt "Ingefära & lime" var gott till.

Gör så här;
Stek upp nötfärsen i en wokpanna alt. djupare panna. Dra färsen lite åt sidan i pannan och lägg i/fräs
purjolöken. I med övriga ingr. och låt puttra i minst 5 min. Innan du vänder i de kokade nudlarna kan du plocka bort limebladen och lägga citrongräset åt sidan. Lägg upp i djup tallrik och toppa med nötter samt en klick Rydbergs yoghurt. Servera gärna med en klyfta lime till.




________________________________

Thaimat med halvfusk

Min värmlandsvän Anette rekommenderade en påse Satay Seasoning mix från Ica. Drog ihop en snabb måltid som var både god och enkel att göra. Passar utmärkt en stressig vardagskväll..

  • En påse Satay Seasoning mix (Ica).
  • Kycklingbröst som skärs i skivor/bitar. 
  • Olja att steka i.
  • Champinjoner
  • Jasminris
  • Rydbergs färdiga sås "ingefära och lime"
Rulla kycklingbitarna med Satayinnehållet. Strö lite på champinjonerna också. Stek i panna med olja.
Servera med den kalla Ingefära & limesåsen samt jasminris som du format i en kopp.











____________________________


Hemlagad pesto






50 g valnötter
3-4 stora basilikakvistar med flera blad på.
Ta bort kvistarna och använd bara bladen.
1 vitlöksklyfta
1 msk ströbröd
1 krm-1tsk salt (efter egen smak)
Ngn nypa timjan
1dl riven parmesanost
1dl olivolja

Rosta nötterna i en torr panna. Mortla vitlöken och lägg i örterna som mortlars till en röra.. Häll över i en mixer. Häll i nötter, salt och ströbröd. Mixa några varv och häll sedan i lite i taget av oljan. Peston blev godast dagen efter..Vi har använt den på tortellini och haft bitar med avocados & körsbärstomater till. Godast blev dock dotterns variant med vanlig tagliatelle med stekt oxkött i strimlor på, lite extra valnötter och riven parmesan.



Pesto och pasta.


____________________________________________________



Rabarberspritzer till sommarens varma dagar..

(Amelias påskbilaga 2015)

Jag har sett dessa fina karaffer på både Åhléns och en dyr variant på Cranberry Corner i Mörby.

2-3 rabarberstjälkar
1 flaska torrt vin (750 ml)
1 1/2 dl koncentrerad rabarbersaft
Saft från 3 lime
6 dl sockerdricka
2 lime i skivor
Isbitar

Skiva rabarbern i slantar. Lägga karaff.
Häll på vin, rabarbersaft och limesaft. 
Ställ kallt till servering.
Toppa sedan med sockerdricka, isbitar och
Limeskivor straxt innan servering.


____________________________________________

Min kollega Helena bjöd på denna goda Oreokaka. Hon gjorde den på laktosfria mjölkprodukter och den blev supergod. Originalreceptet var hämtad på jennysmatblogg.se


Till botten behöver du :
1 pkt med oreo cirka 150 gram (Helena använde två paket)
25- 50 gram gram smält smör

Fyllningen:
3 dl vispgrädde
600 gram philadelphiaost
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 pkt med oreo cirka 150 gram

ev. några oreo till garnering – nästan ett halvt pkt
Nougatsås:(kan uteslutas)
100 gram nougat ( ex. dubbelnougat)
50 gram mörk- eller ljuskvalitetschoklad 
2 1/2 dl grädde
1 tsk vaniljsocker

Gör oreo cheesecake så här :
Börja med nougatsåsen. Låt grädden sjuda upp med vaniljsocker, ta bort från plattan när det börjat koka. Bryt ner nougat och choklad och rör tills du har en blank slät sås. Ställ sedan kallt.
Krossa kexens till botten i en matberedare, smält smöret och rör ihop med kexen. Fördela smeten jämnt i en form cirka 24 cm, och ställ kallt.
Vispa grädden fluffig så att den bildar rejäla toppar, vispa sedan socker, vaniljsocker och phialdelphiaost mjuk. Krossa kexen till smeten i matberedaren, och sedan vänder du ihop grädde med ostsmet och sist vänder du ner oreosmulorna. Häll upp i formen och ställ in i kylskåp över natten, minst.


Efter en fyra-fem timmar ta ut kakan och klä den med oreo halvor ( dela dem på mitten först. ) Ställ sedan tillbaka i kylskåpet.


Recept oreo chesecake



Nybörjarmezes från tidningen Amelia feb. 2015


Hoummus (kikärtsröra)


En burk kikärtor ca.400g
En vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
Saften från 1/2-1 citron
Salt och peppar

Skölj kikärtorna och mixa dem med övriga ingr.


Tabbouleh  (couscoussallad)


21/2 dl couscous
1/2 dl olivolja
Saft från en citron
4 tomater
En knippe salladslök
1 dl hackad mynta
1 dl hackad persilja
Salt & peppar

Tillaga couscousen enligt  köpt förpackning
Tillsätt olja och citronsaft.
Halvera och gröp ur tomater. Finhacka tomatköttet.
Skiva löken tunn. Blanda alla ingr. och krydda efter smak.


Saffranskyckling ( marineras 2 h innan tillagning)





800 gram kycklingklubbor
Flingsalt

Marinad:
3 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
1/2 kuvert saffran
1 dl olivolja
Finrivet skal samt saften från en citron
1/2 dl finhackad bladpersilja

Skala och hacka vitlöken. Halvera, kärna ur och hacka chilin. Blanda med övriga marinadingr. Lägg i plastpåse, skaka runt och vänta i minst 2 h. Lägg i form och strö på flingsalt grilla i mitten av ugnen i 30 minuter i 175 grader. Ta ut och ös kycklingen ett par ggr under tillagningen.





Kryddiga köttbullar


En gul lök
1 msk neutral raps- eller majskolja.
1 tsk senapsfrö
500 gr nötfärs
1 ägg
1 krm ingefära
1/2  tsk muskotnöt
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
Smör till stekning.

Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan med senapsfrön utan att den får färg. Låt svalna.
Arbeta ihop ingr. till färsen och rulla till köttbullar. Stek dem i smör i ca 3-4 minuter på medelvärme. Strö på senapsfrön vid stekningen.
Jag gjorde en improviserad sås till köttbullarna med krossade tomater, kryddor och en skvätt matlagningsgrädde

______________________________________________


Pappa Roffes Ungkarlsgryta 




(lagade min far som ungkarl)


En stor purjolök
En burk majs
Ett paket bacon
Tre stora tomater
Riven ost
Bechamelsås ca 5-6 dl 
Salt och vitpeppar
Smör

Skiva purjolöken och koka i saltat vatten i några minuter. Häll bort vattnet och lägg i botten på en smörad rektangular ugnsform. Koka upp en bechamelsås, salta och peppra & häll i majsen. Häll över majsröran på purjolöken. Klipp över baconet och skiva tomaterna & lägg på. Riv över ost. In i ugn 175 grader i ca 15-20 min. eller till grytan fått en gyllenbrun färg.





________________________________________________________

Ugnsbakad aubergine 


2 port.



1 st aubergine 
300 g nötfärs
Olivolja
Smör
Timjan
Salt
Peppar
Tomatpure' ca 2 msk.

Ostsås;
Gör en bechamelsås och riv i favoritosten..vi tog parmesan.


Dela auberginen. Gröp ur och stek upp i olivolja. Salta. Häll ur i en skål bredvid. Stek upp färsen i smör. I med auberginen. Krydda med timjan, salt och peppar & tomatpure'n.  Fyll auberginskalen med färsröran. Häll på ostsåsen. In i ugnen i 15 min. i 225 grader eller till de fått färg. Servera sallad till.

___________________________________________________________
Blomkålsgratäng...




Ingredienser 4 port.
Gör så här:
Förkoka blomkålen. Lägg i ungsform och smula över fetaosten. Vispa ihop ägg, grädde, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen över blomkålen och sätt in i 200 graders ugnsvärme ca 20-25 minuter.
 Gott till en bit kött och lite färska grönsaker.
________________________________________




Maränger...lite sega i mitten...

Då jag gör Philadelfiaglassen längre ned i bloggen blir det över 3 äggvitor. Passar kanonbra att göra hemmagjorda maränger på dem.

Ingr.
3 äggvitor
2dl strösocker

Vispa äggvitorna med hälften av sockret. Vispa så att det blir ett hårt skum. Vispa sedan i lite i taget av resten av strösockret. Vispa så att du kan vända på bunken men smeten är kvar. Spritsa ut på bakplåtspapper på plåt. 100 grader i ca. 45 minuter. 






_____________________________________________

Mexikansk majssoppa inspirerat från Leila Linderholm

Ingredienser 2 port
1 burk majskorn (ca 340g)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
5 dl vatten

1 hönsbuljongtärning
2 dl lätt creme fraiche
2 tsk tacokrydda
Gör så härHäll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda majs olja, salt och peppar. Stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått mörkbrun färg.
Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, creme fraiche och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter Mixa sen till en slät soppa med stavmixer.
Häll upp soppan i skålar, ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt.
Gott med vitlöksbröd eller ostgratinerat bröd till.



Amandas favoritsmoothies....mixern går varm just nu.


Variant 1:





































Ingredienser





  • 1 dl halvtinade jordgubbar
  • 1/2 tsk riven färsk ingefära
  • 2 dl naturell lättyoghurt
  • 1 banan
  • juicen från 1/2 apelsin
  • 1 msk honung
  • 3 isbitar



Variant 2

Ingr.

1 dl yoghurt
1/2 tsk ingefära
1/2 dl apelsinjuice
1 filéad apelsin (hur det görs finns faktiskt på youtube..)
En nypa kanel






----------------------------------------------------


Variant av Gunilla & Chrilles Ruccolasallad med granatäpple och päron

Åt en variant av denna häromdagen. Så gott till en laxpasta. Västerbottenosten kan bytas ut mot ngn. god mögelost, så är jag nog närmre receptet. Ska prova snart!

Ruccolasallad med granatäpple



Sallad
1 dl valnötter
1 st päron
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola
1 st granatäpple

Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja

2 tsk flytande honung
Svartpeppar

Tillagning

1. Rosta nötterna i torr stekpanna.

2. Skär päronet i stora bitar.

3. Bryt sönder västerbottenost i bitar eller riv.

4. Blanda allting med ruccolasalladen.

5. Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen.

_____________________________________________________


Lilla Hagvägens fusklasagne

Ska jag vara ärlig, är det inte så ofta jag lagar lasagne. Men så gott med en hemmagjord. Här en improviserad variant på det jag hade hemma. De som åt av den tyckte den var supergod. Ingr.listan kan låta lite udda då den är gjord på det som fanns i skafferiet...

Du behöver och/eller byt ut till det du har i skafferiet;


500 gram nötfärs
en burk krossade tomater
färsk/torkad basilika från en halvledsen kruka
grönsaksbuljongtärning
ngr. nävar torkade trattkantareller
salt
vitpeppar
en nypa köttfärskrydda
en burk Dolmios bechamelsås 
en skvätt laktosfri grädde
ngr. matskedar idealmjöl
lasagneplattor
riven ost
smör

Bryn färsen i smör. Riv i basilikan. Smula ned en buljongtärning. I med krossade tomater, salt och övriga kryddor samt torkade trattisar. Låt puttra en stund. Smöra en stor form. Lägg ett lager av färsröran i botten. Lägg på plattor så att färsen täcks (bryt mindre bitar till ev. skarvar). Häll på halva Dolmioburken. Fyll på ett lager med färs till och lämna lite färs kvar. Ett nytt lager pastaplattor. Häll på resten av Dolmioburken. På med sista färsen och ett till lager plattor. Ta ca 1- 1 1/2 dl grädde och några skedar idealmjöl och rör ned i Dolmioburken. Häll på plattorna så att de blir blöta och riv över ett lager med riven ost. Grädda på 200 grader i ca. 30 minuter. Klart!










__________________________________________________

Quesadillas på olika vis...passar både vegetarianer, hungriga & 
de som vill ha maten/tilltugget klart snabbt..



Maries salami-quesadillas

Runda q-bröd, gärna fullkorn.
Skivad salami.
Brie mjukost på tub.
Lite riven ost.


Lägg några skivor salami, ringla över lite brie och lägg på riven ost på ett bröd, lägg sedan ett bröd som lock. Värm på bägge sidor i stekpanna så att brödet får lite färg och osten smälter.
Dippa i créme fraiche & ett glas rött till...



Andra förslag på  innehåll.....

* Grillad kyckling, riven ost & kryddor.

* Fetaost, peppar, lite créme fraiche , salt & ruccola.


Annas avocadoröra till;
Två mogna avocados.
En liten burk créme fraiche.
Några matskedar Sweet Chili sauce efter eget tycke..




...mosa avocados och rör i övriga ingr. 





________ Salnös chili con carne, 4 port.

1 burk vita bönor i tomatsås (Heinz)
200 gr nötfärs ( eller mixa med älgfärs)
1 msk smör
2 gula lökar, hackade.
2 vitlöksklyftor 
1 tsk salt
2 röda chilifrukter
1 burk krossade tomater
1/2 tärning köttbuljong
 2 dl vatten
1 röd urkärnad paprika
1 gul urkärnad paprika
Ev. lite vitpeppar efter eget tycke..


Bryn färsen i smör. Tillsätt lök och vitlök, rör om.
Krydda med salt och chili, rör om. Slå på tomater &
smula i buljongtärning samt tillsätt vattnet. Blanda
och låt koka under lock i 20 minuter. Blanda i bönor
och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt hackad paprika 
och låt koka i ytterligare 5 minuter.
Serveras med bröd och/ eller ris till.




----------------------------------------------------------------


Morotskaka 


2 ägg vispas med 2 dl socker i en bunke.
I separat bunke blandas;
2 dl mjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 dl olja
3 dl rivna morötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Blanda sedan ihop med äggblandningen.
Grädda i ca. 45 min. 175 grader.


När kakan svalnat lägg på denna glasyr och gör mönster m. gaffel...
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram philadelphiaost
30 gr smör
______________________________________________________
Lisas broccolipaj


2 broccolihuvuden, skiva i mindre bitar.
200 gr. Cheddarost
Pajdeg ( latman köper färdig)
Italiensk salladskrydda
3 dl vispgrädde 
3 ägg


Koka broccolin och lägg i formen med den färdigköpta pajdegen.
På med den rivna cheddarosten & kryddan (krydda efter eget tycke).
Vispa ägg och grädde och häll över. Grädda i 200 grader i ca 35 min.


___________________________________________________

Kryddigt julbröd


Enkla bröd som kräver lite förberedelsetid och sprider juldoft i hela huset.
2 bröd;
5 dl rågmjöl
7 1/2 dl vetemjöl special
3 dl sirap
1 dl strösocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk bikarbonat
2 msk apelsinmarmelad
4 dl mjölk


1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två brödformar ca. 1 1/2 liter vardera med
matfett.
2. Blanda samtliga ingr. i en stor bunke & blanda väl.
3. Fördela blandningen i de smorda formarna & jämna till ytan.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 50-60 min.
5. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under duk.




________________________________________________
Mors chokladmousse

Smält 125 gram blockchoklad.
Rör ned;
1 1/2 msk florsocker
3 msk starkt kaffe eller 1 1/2 tsk pulverkaffe utförd i 3 msk vatten
1 äggula

Låt svalna....vispa 2 dl grädde och rör ned. Häll i små aluminiumformar och in i frys eller
kyl. Ta fram en stund innan servering. Mums!





-------------------------------------------

Anna Bergenströms fantastiska bröd

Lättbakat och supergott till en varm soppa.

5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst

2 tsk salt+ 1 msk honung

12 1/2 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen


Mät upp vatten och mjölk. Smula ned jästen i en stor bunke & lägg i salt samt honung. Häll över lite av mjölkvattnet. Rör om med en trägaffel. häll i  resten av mjölkvattnet och sedan mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca. 2 msk vetemjöl över degen. Täck bunken med en handduk och låt jäsa 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240-250 grader. Smörj två plåtar eller anv. bakpl.papper. Strö ngn. dl mjöl på bakbordet. Tippa den färdigjästa degen på det mjölade bordet, knåda inte! Jäsbubblorna behöver vara kvar.


Strö ytterligare lite mjöl på degen ca 1/2 dl . Platta till degen lite försiktigt med handen. Skär sedan
snabbt med en ex. degskrapa 6-7 cm sneda och smala remsor. Och de remsorna i 2-3 sneda delar.
Viktigast att de är ung. lika stora.  Lägg försiktigt på plåt. Grädda direkt i 17-20 min. Låt svalna
inlindade i handduk.






____________________________

Evas fänkålssoppa


Fyra portioner

Fyra potatisar
Två gula lökar
1-2 fänkål (400 gr.)
1 msk smör (eller olivolja)
1/2 pkt saffran
2 msk tomatpuré 
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 liter hönsbuljong
2 dl crémefr.
Ev. pressad vitlök

Skala och skiva potatis och lök. Skär fänkålen i bitar. Fräs löken i smör. Häll i övriga ingr. Låt soppan koka i 15 min. Sila och spara buljongen. Mixa rotfrukterna till puré  med hälften av buljongen. Häll tillbaka purén i kastrullen och späd med resten av buljongen. Rör ned ca. 1 dl crémefr. Servera med en klick crémefr. på samt ev. lite pressad vitlök. Gott med Annas fantastiska bröd till.





--------------------------------------------------------------

Sirkkas potatislåda

Lite improvisation behövs här då jag inte fått det hela hemliga receptet. Men man ska göra en mkt. lös potatismos (tippar på 1kg potatis, röd mjölk, smör, vitpeppar &salt). Blanda i 3 msk vetemjöl,
och 1 dl sirap. Häll smeten i en eller två hyfsat djupa formar (de stiger) ung. till hälften i formen/arna. Strö lite ströbröd över innan gräddning. 


175 grader i 45 min till ytan fått lite brun färg, sänk sedan värmen till 50 grader och låt stå i
30 minuter till. 






Julskinkan är supergod till. Dagen efter kan lådan
 vara lite fastare men fortf. god!
-------------------------------------------------------------------


Maries Citrongrottor....så goda!

Minipajer där krispiga smulor värvas med en syrligt frisk citronkräm

Ca. 15st

Smulor:

2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
125 g smör

Citronkräm:

2 ägg
1 1/2 dl strösocker
Rivet skal från 1 stor citron
1/2 dl nypressad citronsaft
1/2 dl vetemjöl


Starta med smulorna. Blanda de torra ingr. i en bunke & tillsätt det kalla smöret i
mindre bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen m. fingertopparna och nyp
ihop till en smulig massa.
Gå vidare till citronkrämen. Rör ägg och socker till en kräm i en microvänlig
bunke. Tillsätt citronskal, citronsaft samt mjöl. Rör ihop till en lös smet.
Värm krämen på högsta effekt i micron. Vispa med jämna mellanrum i ngn.
minut till den börjar att tjockna. Vispa ihop till en slät kräm.
Fördela det mesta av smulorna i små pappersformar. Tryck till lite och
gör en fördjupning i varje paj. Fyll citronkrämen i formarna och avsluta
med resterna av smulorna. Grädda minipajerna i mitten av ugnen i 200 gr.
i ca. 10 min.




--------------------------------------------------------------------

Fint i köket eller en fiffig "gebortpresent" (gammalt Coop-recept)




------------------------------------------------------------------

Falsk tosca....latmansfotad :)






----------------------------------------------------------
Coops chokladdoppade lakritskolor fr. Coop.se



20 stycken
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl socker
  • 1 dl sirap
  • 2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
  • 1 msk smör
  • 100 g mörk choklad (minst 70%)
  • 1 msk strössel eller flingsalt

Gör så här

  • 40 minuter + koktid
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.

Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.

Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.

Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.

Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.
----------------------------------------------------------


Fetaoströra (gott till grillat)

2dl turkisk yoghurt, 1-2 vitlöksklyftor, 150-200g hackad feta + salt & sv.peppar. 










***************************************************************************************



Moules marinières med grädde och chili

En förpackning frysta musslor med skal (eller ofrysta i en nätpåse).
2 msk smör
1 liten finhackad gul lök (kan med fördel bytas ut till ngr charlottenlökar)
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1/2-1 finhackad chili
 eller lite cayennepeppar
1- 1 1/2 dl dl torrt vitt vin (funkar m matlagningsvin)
3-4 dl grädde
ev. lite hackad bladpersilja

Fräs lök och vitlök i smöret i en stor gryta. Lägg i de frysta musslorna, lägg på locket.
När de tinat upp och delat på sig, häll på vinet, Låt koka upp utan lock. Låt koka 1-2 min. Häll på grädde, smaka av med salt och lägg i chilin. Lägg på locket och koka i 3-4 min. Klipp ev. över lite persilja innan servering.

Gott med vitlöksbröd & ett glas vin till!




***********************************************

Godaste sockerkakan "Kickis snittkaka".        175 grader i 30 min.

2 ägg
2 dl socker.....vispas ihop i en bunke.

75 g smör
1 dl mjölk ...hettas upp tills. I en kastrull, ska koka. Häll sedan över äggsmeten.
Vispa sedan i 2dl mjöl och 11/2 tsk bakpulver. Häll i smörad/ströbröad avlång bakform.
Efter gräddning stjälp upp kakan och dränera med denna sås som kokat upp;
1 msk smör
1dl mjölk
11/2 tsk vaniljsocker.


**********************************************




Mamma Zeinas chokladkaka (så god!).





200 grader i ca 30-35 min

4 st ägg
3dl socker
3dl vetemjöl
1dl kakao
2tsk bakpulver
100gr. smält smör........blandas ihop i en bunke. Grädda i ströad form med löstagbar botten.

När kakan svalnat, dela den och fyll med denna hemgjorda chokladmoussefyllning (behöver stå i
kylen i 30 min, så gör den när kakan gräddas...).


Chokladmousse;
3dl grädde
1dl socker
1dl kakao...blandas och ställs i kyl. Allt kanske inte går åt som fyllning.

För att hålla kakan ihop kakan, görs en glasyr som hälls på (både topp och sidor). Glasyren stelnar i kylen.

Glasyr;
50 gr. smör
1dl grädde
200 gr. choklad, gärna fin & mörk.

Chokladkakan kan ätas som den är eller med glass, grädde och ev. hallon.
**********************************************************

Vit chokladkladdkaka ( enkel och omtyckt av många)



Ingredienser

Kokos eller ströbröd
100 gr. smör
100 gr. vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Rivet skal från en citron
1 msk citronsaft
2,5 dl mjöl

Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
Använd kokos eller ströbröd.
Smält smöret.
Ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i småbitar och blanda ned i smöret så att den smälter. Blanda  v.socker och strösocker och rör ned det i kastrullsmeten. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör ned.
Tillsätt sedan citronskal och citronsaft.
Vänd snabbt i mjölet så att det blir en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i ugnen i 12-15 min i 200 grader.

Pudra med florsocker när kakan har svalnat. Garnera ev. Med lite citronmeliss eller hallon. Om kakan ej känns lite seg har du kanske gräddat lite för länge...

**************************************************


Enklaste och godaste desserten....Annas Philadelphiaglass


125 gr. Philadelphiaost
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
4 digestivekex

Mosa sockret med osten. Vispa grädden. Rör ned äggulorna i sockerblandningen. Blanda sedan grädden med sockerblandningen. Krossa kexen och lägg i botten av en pajform. Häll i smeten och ställ i frysen i minst 4 h. Servera med ex. skivad banan eller jordgubbar.


*******************************************************

rf2
Fläskfilé i kantarellsås
4 port

1 stor fläskfilé
200 g kantareller
1 schalottenlök
smör att steka i
4 dl grädde
1 msk kalvbuljong
1 dl vatten
redning
salt
peppar
1 tsk socker
1/2 tsk grönpeppar
1 msk soja

Hacka svamp och lök, stek i smör och lägg undan. Skiva fläskfiléen, salta & peppra och stek så de får fin färg på båda sidor. Häll på svampfräset igen, tillsätt grädde, buljong, soja, kryddor. Red av med vatten + mjöl till önskad konsistens. Låt puttra en stund så köttet blir mört och såsen tar god smak av svampen.
Servera med ugnsrostade rotsaker ( kålrot, morötter i olika färger, palsternacka, rödlök och rödbetor med flingsalt & timjan på) och en god fräsch sallad. 

rf3

Mexikansk kycklingpaj
pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
(det går minst lika bra med färdig smördeg, det har vi oftast i just denna!)

Fyllning:
5-8 feferoni, hackade
1/2 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150 g Philadelphiaost
1/2 burk Chunky Salsa
3 dl riven ost

Sätt ugnen på 225°C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda ca 10 min.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole. Riktigt riktigt gott!!!

mex1

mex2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar