Gör så här:
________________________________________
Förkoka blomkålen. Lägg i ungsform och smula över fetaosten. Vispa ihop ägg, grädde, salt och vitpeppar. Häll äggstanningen över blomkålen och sätt in i 200 graders ugnsvärme ca 20-25 minuter.
Gott till en bit kött och lite färska grönsaker.
Gott till en bit kött och lite färska grönsaker.
Maränger...lite sega i mitten...
Då jag gör Philadelfiaglassen längre ned i bloggen blir det över 3 äggvitor. Passar kanonbra att göra hemmagjorda maränger på dem.
Ingr.
3 äggvitor
2dl strösocker
Vispa äggvitorna med hälften av sockret. Vispa så att det blir ett hårt skum. Vispa sedan i lite i taget av resten av strösockret. Vispa så att du kan vända på bunken men smeten är kvar. Spritsa ut på bakplåtspapper på plåt. 100 grader i ca. 45 minuter.
_____________________________________________
Mexikansk majssoppa inspirerat från Leila Linderholm
Ingredienser 2 port
1 burk majskorn (ca 340g)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl lätt creme fraiche
2 tsk tacokrydda
1 burk majskorn (ca 340g)
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 dl lätt creme fraiche
2 tsk tacokrydda
Gör så härHäll av spadet från majsen och låt den torka på hushållspapper. Blanda majs olja, salt och peppar. Stek majsen i en het och torr stekpanna tills de börjar poppa lite och fått mörkbrun färg.
Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, creme fraiche och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter Mixa sen till en slät soppa med stavmixer.
Häll upp soppan i skålar, ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt.
Häll över majsen i en kastrull och häll på vatten, buljong, creme fraiche och tacokrydda. Koka upp och låt koka cirka 5 minuter Mixa sen till en slät soppa med stavmixer.
Häll upp soppan i skålar, ringla över lite olivolja och strö över lite flingsalt.
Amandas favoritsmoothies....mixern går varm just nu.
Variant 1:
Ingredienser
- 1 dl halvtinade jordgubbar
- 1/2 tsk riven färsk ingefära
- 2 dl naturell lättyoghurt
- 1 banan
- juicen från 1/2 apelsin
- 1 msk honung
- 3 isbitar
Ingr.
1 dl yoghurt
1/2 tsk ingefära
1/2 dl apelsinjuice
1 filéad apelsin (hur det görs finns faktiskt på youtube..)
En nypa kanel
----------------------------------------------------
Variant av Gunilla & Chrilles Ruccolasallad med granatäpple och päron
Åt en variant av denna häromdagen. Så gott till en laxpasta. Västerbottenosten kan bytas ut mot ngn. god mögelost, så är jag nog närmre receptet. Ska prova snart!

Sallad
1 dl valnötter
1 st päron
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola
1 st granatäpple
Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar
1 dl valnötter
1 st päron
2 dl västerbottenost
2 st askar ruccola
1 st granatäpple
Vinägrett
1 st apelsin, pressad
1 msk vit balsamvinäger
1 dl kallpressad rapsolja
2 tsk flytande honung
Svartpeppar
Tillagning
1. Rosta nötterna i torr stekpanna.
2. Skär päronet i stora bitar.
3. Bryt sönder västerbottenost i bitar eller riv.
4. Blanda allting med ruccolasalladen.
5. Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen.
_____________________________________________________
2. Skär päronet i stora bitar.
3. Bryt sönder västerbottenost i bitar eller riv.
4. Blanda allting med ruccolasalladen.
5. Skär itu granatäpplet och pilla ur de röda kärnorna. Lägg kärnorna på toppen av salladen.
_____________________________________________________
Lilla Hagvägens fusklasagne
Ska jag vara ärlig, är det inte så ofta jag lagar lasagne. Men så gott med en hemmagjord. Här en improviserad variant på det jag hade hemma. De som åt av den tyckte den var supergod. Ingr.listan kan låta lite udda då den är gjord på det som fanns i skafferiet...
Du behöver och/eller byt ut till det du har i skafferiet;
500 gram nötfärs
en burk krossade tomater
färsk/torkad basilika från en halvledsen kruka
grönsaksbuljongtärning
ngr. nävar torkade trattkantareller
salt
vitpeppar
en nypa köttfärskrydda
en burk Dolmios bechamelsås
en skvätt laktosfri grädde
ngr. matskedar idealmjöl
lasagneplattor
riven ost
smör
Bryn färsen i smör. Riv i basilikan. Smula ned en buljongtärning. I med krossade tomater, salt och övriga kryddor samt torkade trattisar. Låt puttra en stund. Smöra en stor form. Lägg ett lager av färsröran i botten. Lägg på plattor så att färsen täcks (bryt mindre bitar till ev. skarvar). Häll på halva Dolmioburken. Fyll på ett lager med färs till och lämna lite färs kvar. Ett nytt lager pastaplattor. Häll på resten av Dolmioburken. På med sista färsen och ett till lager plattor. Ta ca 1- 1 1/2 dl grädde och några skedar idealmjöl och rör ned i Dolmioburken. Häll på plattorna så att de blir blöta och riv över ett lager med riven ost. Grädda på 200 grader i ca. 30 minuter. Klart!
__________________________________________________
Quesadillas på olika vis...passar både vegetarianer, hungriga &
de som vill ha maten/tilltugget klart snabbt..
Maries salami-quesadillas
Runda q-bröd, gärna fullkorn.
Skivad salami.
Brie mjukost på tub.
Lite riven ost.
Lägg några skivor salami, ringla över lite brie och lägg på riven ost på ett bröd, lägg sedan ett bröd som lock. Värm på bägge sidor i stekpanna så att brödet får lite färg och osten smälter.
Dippa i créme fraiche & ett glas rött till...
Andra förslag på innehåll.....
* Grillad kyckling, riven ost & kryddor.
* Fetaost, peppar, lite créme fraiche , salt & ruccola.
Annas avocadoröra till;
Två mogna avocados.
En liten burk créme fraiche.
Några matskedar Sweet Chili sauce efter eget tycke..
...mosa avocados och rör i övriga ingr.
________ Salnös chili con carne, 4 port.
1 burk vita bönor i tomatsås (Heinz)
200 gr nötfärs ( eller mixa med älgfärs)
1 msk smör
2 gula lökar, hackade.
2 vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 röda chilifrukter
1 burk krossade tomater
1/2 tärning köttbuljong
2 dl vatten
1 röd urkärnad paprika
1 gul urkärnad paprika
Ev. lite vitpeppar efter eget tycke..
Bryn färsen i smör. Tillsätt lök och vitlök, rör om.
Krydda med salt och chili, rör om. Slå på tomater &
smula i buljongtärning samt tillsätt vattnet. Blanda
och låt koka under lock i 20 minuter. Blanda i bönor
och låt småkoka i 5 minuter. Tillsätt hackad paprika
och låt koka i ytterligare 5 minuter.
Serveras med bröd och/ eller ris till.
----------------------------------------------------------------
Morotskaka
I separat bunke blandas;
2 dl mjöl
1 tsk kanel
1 tsk bakpulver
1 dl olja
3 dl rivna morötter
1 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
Blanda sedan ihop med äggblandningen.
Grädda i ca. 45 min. 175 grader.
När kakan svalnat lägg på denna glasyr och gör mönster m. gaffel...
2 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
50 gram philadelphiaost
30 gr smör
______________________________________________________
Lisas broccolipaj
2 broccolihuvuden, skiva i mindre bitar.
200 gr. Cheddarost
Pajdeg ( latman köper färdig)
Italiensk salladskrydda
3 dl vispgrädde
3 ägg
Koka broccolin och lägg i formen med den färdigköpta pajdegen.
På med den rivna cheddarosten & kryddan (krydda efter eget tycke).
Vispa ägg och grädde och häll över. Grädda i 200 grader i ca 35 min.
___________________________________________________
Kryddigt julbröd
Enkla bröd som kräver lite förberedelsetid och sprider juldoft i hela huset.
2 bröd;
5 dl rågmjöl
7 1/2 dl vetemjöl special
3 dl sirap
1 dl strösocker
1 tsk malen kryddnejlika
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära
1 1/2 tsk bikarbonat
2 msk apelsinmarmelad
4 dl mjölk
1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj två brödformar ca. 1 1/2 liter vardera med
matfett.
2. Blanda samtliga ingr. i en stor bunke & blanda väl.
3. Fördela blandningen i de smorda formarna & jämna till ytan.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 50-60 min.
5. Stjälp upp bröden på galler och låt svalna under duk.
________________________________________________
Mors chokladmousse
Smält 125 gram blockchoklad.
Rör ned;
1 1/2 msk florsocker
3 msk starkt kaffe eller 1 1/2 tsk pulverkaffe utförd i 3 msk vatten
1 äggula
Låt svalna....vispa 2 dl grädde och rör ned. Häll i små aluminiumformar och in i frys eller
kyl. Ta fram en stund innan servering. Mums!
Anna Bergenströms fantastiska bröd
Lättbakat och supergott till en varm soppa.
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
1/2 paket jäst
2 tsk salt+ 1 msk honung
12 1/2 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen
Mät upp vatten och mjölk. Smula ned jästen i en stor bunke & lägg i salt samt honung. Häll över lite av mjölkvattnet. Rör om med en trägaffel. häll i resten av mjölkvattnet och sedan mjölet. Arbeta snabbt ihop den lösa degen. Strö ca. 2 msk vetemjöl över degen. Täck bunken med en handduk och låt jäsa 1-1 1/2 timme.
Värm ugnen till 240-250 grader. Smörj två plåtar eller anv. bakpl.papper. Strö ngn. dl mjöl på bakbordet. Tippa den färdigjästa degen på det mjölade bordet, knåda inte! Jäsbubblorna behöver vara kvar.
Strö ytterligare lite mjöl på degen ca 1/2 dl . Platta till degen lite försiktigt med handen. Skär sedan
snabbt med en ex. degskrapa 6-7 cm sneda och smala remsor. Och de remsorna i 2-3 sneda delar.
Viktigast att de är ung. lika stora. Lägg försiktigt på plåt. Grädda direkt i 17-20 min. Låt svalna
inlindade i handduk.
snabbt med en ex. degskrapa 6-7 cm sneda och smala remsor. Och de remsorna i 2-3 sneda delar.
Viktigast att de är ung. lika stora. Lägg försiktigt på plåt. Grädda direkt i 17-20 min. Låt svalna
inlindade i handduk.
____________________________
Evas fänkålssoppa
Fyra portioner
Fyra potatisar
Två gula lökar
1-2 fänkål (400 gr.)
1 msk smör (eller olivolja)
1/2 pkt saffran
2 msk tomatpuré
1 tsk timjan
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 liter hönsbuljong
2 dl crémefr.
Ev. pressad vitlök
Skala och skiva potatis och lök. Skär fänkålen i bitar. Fräs löken i smör. Häll i övriga ingr. Låt soppan koka i 15 min. Sila och spara buljongen. Mixa rotfrukterna till puré med hälften av buljongen. Häll tillbaka purén i kastrullen och späd med resten av buljongen. Rör ned ca. 1 dl crémefr. Servera med en klick crémefr. på samt ev. lite pressad vitlök. Gott med Annas fantastiska bröd till.
Sirkkas potatislåda
Lite improvisation behövs här då jag inte fått det hela hemliga receptet. Men man ska göra en mkt. lös potatismos (tippar på 1kg potatis, röd mjölk, smör, vitpeppar &salt). Blanda i 3 msk vetemjöl,
och 1 dl sirap. Häll smeten i en eller två hyfsat djupa formar (de stiger) ung. till hälften i formen/arna. Strö lite ströbröd över innan gräddning.
175 grader i 45 min till ytan fått lite brun färg, sänk sedan värmen till 50 grader och låt stå i
30 minuter till.
Julskinkan är supergod till. Dagen efter kan lådan
vara lite fastare men fortf. god!
-------------------------------------------------------------------Maries Citrongrottor....så goda!
Minipajer där krispiga smulor värvas med en syrligt frisk citronkräm
Ca. 15st
Smulor:
2 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 krm salt
125 g smör
Citronkräm:
2 ägg
1 1/2 dl strösocker
Rivet skal från 1 stor citron
1/2 dl nypressad citronsaft
1/2 dl vetemjöl
Starta med smulorna. Blanda de torra ingr. i en bunke & tillsätt det kalla smöret i
mindre bitar. Finfördela smöret i mjölblandningen m. fingertopparna och nyp
ihop till en smulig massa.
Gå vidare till citronkrämen. Rör ägg och socker till en kräm i en microvänlig
bunke. Tillsätt citronskal, citronsaft samt mjöl. Rör ihop till en lös smet.
Värm krämen på högsta effekt i micron. Vispa med jämna mellanrum i ngn.
minut till den börjar att tjockna. Vispa ihop till en slät kräm.
Fördela det mesta av smulorna i små pappersformar. Tryck till lite och
gör en fördjupning i varje paj. Fyll citronkrämen i formarna och avsluta
med resterna av smulorna. Grädda minipajerna i mitten av ugnen i 200 gr.
i ca. 10 min.
--------------------------------------------------------------------
Fint i köket eller en fiffig "gebortpresent" (gammalt Coop-recept)
------------------------------------------------------------------
Falsk tosca....latmansfotad :)
----------------------------------------------------------
Coops chokladdoppade lakritskolor fr. Coop.se
20 stycken
----------------------------------------------------------

Fetaoströra (gott till grillat)
Falsk tosca....latmansfotad :)
----------------------------------------------------------
Coops chokladdoppade lakritskolor fr. Coop.se
20 stycken
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl socker
- 1 dl sirap
- 2 msk lakritspulver eller 0,5 deciliter krossad turkisk peppar
- 1 msk smör
- 100 g mörk choklad (minst 70%)
- 1 msk strössel eller flingsalt
Gör så här
- 40 minuter + koktid
Häll grädde, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka upp och tillsätt lakritspulvret. Ha en visp till hands för att eventuellt hjälpa till med att lösa upp pulvret. Koka kraftigt utan lock tills smeten har en temperatur på 120–125 grader, använd kökstermometer. Det tar 30–60 minuter beroende på kastrullens storlek. Rör i smöret.
Lägg bakplåtspapper i en liten form, cirka 15x15 centimeter. Häll upp kolasmeten i formen och låt stelna i kylskåp cirka 20 minuter.
Skär den stelnade kolan i 2–3 centimeter stora bitar. Smält chokladen i vattenbad eller i mikro. Doppa kolabitarna i choklad och lägg dem på ett bakplåtspapper.
Garnera med strössel eller flingsalt innan chokladen stelnat. Förvara i kylskåp i burk med tättslutande lock. Lägg lite smörpapper emellan så att inte kolorna kladdar ihop.

Fetaoströra (gott till grillat)
2dl turkisk yoghurt, 1-2 vitlöksklyftor, 150-200g hackad feta + salt & sv.peppar.
***************************************************************************************

Moules marinières med grädde och chili
En förpackning frysta musslor med skal (eller ofrysta i en nätpåse).
2 msk smör
1 liten finhackad gul lök (kan med fördel bytas ut till ngr charlottenlökar)
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1/2-1 finhackad chili
eller lite cayennepeppar
1- 1 1/2 dl dl torrt vitt vin (funkar m matlagningsvin)
3-4 dl grädde
ev. lite hackad bladpersilja
Fräs lök och vitlök i smöret i en stor gryta. Lägg i de frysta musslorna, lägg på locket.
När de tinat upp och delat på sig, häll på vinet, Låt koka upp utan lock. Låt koka 1-2 min. Häll på grädde, smaka av med salt och lägg i chilin. Lägg på locket och koka i 3-4 min. Klipp ev. över lite persilja innan servering.
Gott med vitlöksbröd & ett glas vin till!

Moules marinières med grädde och chili
En förpackning frysta musslor med skal (eller ofrysta i en nätpåse).
2 msk smör
1 liten finhackad gul lök (kan med fördel bytas ut till ngr charlottenlökar)
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk salt
1/2-1 finhackad chili
eller lite cayennepeppar
1- 1 1/2 dl dl torrt vitt vin (funkar m matlagningsvin)
3-4 dl grädde
ev. lite hackad bladpersilja
Fräs lök och vitlök i smöret i en stor gryta. Lägg i de frysta musslorna, lägg på locket.
När de tinat upp och delat på sig, häll på vinet, Låt koka upp utan lock. Låt koka 1-2 min. Häll på grädde, smaka av med salt och lägg i chilin. Lägg på locket och koka i 3-4 min. Klipp ev. över lite persilja innan servering.
Gott med vitlöksbröd & ett glas vin till!
***********************************************
Godaste sockerkakan "Kickis snittkaka". 175 grader i 30 min.
2 ägg
2 dl socker.....vispas ihop i en bunke.
75 g smör
1 dl mjölk ...hettas upp tills. I en kastrull, ska koka. Häll sedan över äggsmeten.
Vispa sedan i 2dl mjöl och 11/2 tsk bakpulver. Häll i smörad/ströbröad avlång bakform.
Efter gräddning stjälp upp kakan och dränera med denna sås som kokat upp;
1 msk smör
1dl mjölk
11/2 tsk vaniljsocker.
**********************************************
Mamma Zeinas chokladkaka (så god!).

200 grader i ca 30-35 min
4 st ägg
3dl socker
3dl vetemjöl
1dl kakao
2tsk bakpulver
100gr. smält smör........blandas ihop i en bunke. Grädda i ströad form med löstagbar botten.
När kakan svalnat, dela den och fyll med denna hemgjorda chokladmoussefyllning (behöver stå i
kylen i 30 min, så gör den när kakan gräddas...).
Chokladmousse;
3dl grädde
1dl socker
1dl kakao...blandas och ställs i kyl. Allt kanske inte går åt som fyllning.
För att hålla kakan ihop kakan, görs en glasyr som hälls på (både topp och sidor). Glasyren stelnar i kylen.
Glasyr;
50 gr. smör
1dl grädde
200 gr. choklad, gärna fin & mörk.
Chokladkakan kan ätas som den är eller med glass, grädde och ev. hallon.
**********************************************************
Vit chokladkladdkaka ( enkel och omtyckt av många)

Ingredienser
Kokos eller ströbröd
100 gr. smör
100 gr. vit choklad
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
Rivet skal från en citron
1 msk citronsaft
2,5 dl mjöl
Smörj och bröa en rund form med löstagbara kanter.
Använd kokos eller ströbröd.
Smält smöret.
Ta kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i småbitar och blanda ned i smöret så att den smälter. Blanda v.socker och strösocker och rör ned det i kastrullsmeten. Tillsätt sedan ett ägg i taget och rör ned.
Tillsätt sedan citronskal och citronsaft.
Vänd snabbt i mjölet så att det blir en jämn smet. Häll smeten i formen.
Grädda i ugnen i 12-15 min i 200 grader.
Pudra med florsocker när kakan har svalnat. Garnera ev. Med lite citronmeliss eller hallon. Om kakan ej känns lite seg har du kanske gräddat lite för länge...
**************************************************
Enklaste och godaste desserten....Annas Philadelphiaglass
125 gr. Philadelphiaost
2 dl socker
3 dl vispgrädde
1 1/2 tsk vaniljsocker
3 äggulor
4 digestivekex
Mosa sockret med osten. Vispa grädden. Rör ned äggulorna i sockerblandningen. Blanda sedan grädden med sockerblandningen. Krossa kexen och lägg i botten av en pajform. Häll i smeten och ställ i frysen i minst 4 h. Servera med ex. skivad banan eller jordgubbar.
*******************************************************
Fläskfilé i kantarellsås
4 port
1 stor fläskfilé
200 g kantareller
1 schalottenlök
smör att steka i
4 dl grädde
1 msk kalvbuljong
1 dl vatten
redning
salt
peppar
1 tsk socker
1/2 tsk grönpeppar
1 msk soja
Hacka svamp och lök, stek i smör och lägg undan. Skiva fläskfiléen, salta & peppra och stek så de får fin färg på båda sidor. Häll på svampfräset igen, tillsätt grädde, buljong, soja, kryddor. Red av med vatten + mjöl till önskad konsistens. Låt puttra en stund så köttet blir mört och såsen tar god smak av svampen.
Servera med ugnsrostade rotsaker ( kålrot, morötter i olika färger, palsternacka, rödlök och rödbetor med flingsalt & timjan på) och en god fräsch sallad.
Mexikansk kycklingpaj
pajdeg:
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
2 msk vatten
(det går minst lika bra med färdig smördeg, det har vi oftast i just denna!)
Fyllning:
5-8 feferoni, hackade
1/2 grillad kyckling
1 gul lök, hackad
ca 10 färska champinjoner, skivade
smör att steka i
150 g Philadelphiaost
1/2 burk Chunky Salsa
3 dl riven ost
Sätt ugnen på 225°C. Blanda ingredienserna till pajdegen och tryck ut i en pajform, alt bred ut den färdiga smördegen. Förgrädda ca 10 min.
Rensa kycklingen och skär den i mindre bitar. Bryn kyckling, lök och champinjoner. Tillsätt salsa och Philadelphiaost och låt puttra i hop en stund. Hacka feferonin och strö ut i botten av pajskalet. Häll över kycklingblandningen och toppa med den rivna osten. Gratinera 10-15 min eller tills osten smält.
Servera med en god blandad sallad och guacamole. Riktigt riktigt gott!!!


Inga kommentarer:
Skicka en kommentar